Hee professional! Zin in emoties?

Mike Wijngaarden werkt al meer dan 10 jaar als teamleider/manager veiligheidszaken in verschillende ziekenhuizen. In deze omgeving horen emoties van de medewerkers, patiënten en bezoekers bij het werk. Zo is er vreugde, zorgen, slechtnieuws, angst, hoop, teleurstelling, verdriet, weerstand, onmacht, boosheid,…. Dat leidt soms tot agressie.


De zorgmedewerker doet zijn werk met veel passie en geloof in zijn werk. De medewerker is daarbij veelal ook empathisch. Tijd is veelal een beperkende factor. Teveel tijd bij de ene patiënt gaat vaak ten koste van de andere. Aandacht geven is iets waar ieder mens behoefte aan heeft, maar de tijd is dus beperkt. 

Mike geeft voorlichtingen bij de afdelingen om inzicht te geven/krijgen over wat er speelt. Hij traint daarnaast de medewerkers van ziekenhuizen en scholen in weerbaarheid, waaronder soms ook de fysieke weerbaarheid.

Management en directie hebben in het geheel een belangrijke rol. Het begint met het hebben van een visie als het gaat om agressie, van daaruit een beleid te maken, maar vooral ook om back-up te geven aan het uitvoerend personeel. 
Als die back-up niet wordt gegeven is dit vooral herkenbaar in de afhandeling van de registratie van klachten over agressie. Als er geen terugkoppeling wordt gegeven of als de klacht niet serieus wordt genomen onder het idee ‘dat hoort bij je werk’, zal de bereidheid tot melden snel afnemen en is het bedrijf niet meer in de regie als het over klantrelatie en agressie gaat.

Zoals gewoonlijk is het uitspreken van concrete verwachtingen en nakomen van afspraken erg belangrijk om regie te houden over agressie voorvallen. Dit is ook een belangrijk onderwerp om mee te nemen richting praktijkopleiders.

Interesse in regie voeren over de integriteit van je diensten en de veiligheid van je medewerkers? 

Als je zelf een onderwerp hebt mail me dan op integerwerk@hotmail.com

Ook interessant
Blog
The Title of Article 3
The Title of Article 2
Video
The Title of Video 3
The Title of Video 2
Podcast
Rara, wie of wat ben ik? …… Aaah! Nee hè!
Feedback op herhalingsles OPD