45038958_s

Welke kennis en vaardigheden moet een beveiliger hebben als het gaat om techniek in de beveiliging?

Beveiligen is een vak.  Sommige beveiligers hebben veel ervaring in het vak, maar dat wil niet zeggen dat ze die ervaring ook hebben op gebied van het omgaan met beveiligingstechniek.

Techniek in de beveiliging gaat immers razendsnel. Ontwikkelingen en trends volgen elkaar op. Installateurs,  verkopers en beveiliging-organisaties verkopen oplossingen die na levering vaak een eenmalige training voor de beveiliging/receptie verzorgen.

Aan de andere kant is een goede verwerking van gegevens en het werken met de mogelijkheden van een systeem een meerwaarde voor de beveiliging van jouw organisatie. De beveiligers en receptionisten zijn de specie van het beveiligingsbouwwerk, namelijk de schakel tussen de beveiligingsonderdelen.

Na de uitrol van een systeem is er veelal weinig aandacht meer voor opleiding op IT of technisch gebied. In de basis krijgen beveiligers en receptionisten beperkte kennis mee over de apparatuur en techniek waarmee ze werken.

Een gebrek aan kennis en vaardigheden vormt een gevaarlijke zwakke schakel in het geheel van de beveiligingsmaatregelen.  De beveiliger/receptionist voert immers de geplande acties uit en een gebrek aan kennis en vaardigheden beperkt die keuzes.

Het is niet een alleen een zwakke schakel voor de beveiliging, maar ook voor de persoonlijke inzetbaarheid. Vooral de beveiliger die langer terug zijn beveiligers diploma heeft gehaald, kan op dit gebied een achterstand ervaren. Tijd om daarin wat verheldering te geven. Want voor jou en jouw bedrijf is dit toch heel belangrijk?

Je wilt onbekendheid met systemen voorkomen. Onbekendheid met systemen waarmee gewerkt moet worden levert vermijdend gedrag op. Vermijdend gedrag wordt uiteindelijk een beveiligingsrisico!

Wat heeft de beveiliger aan extra kennis op het gebied van beveiligingstechniek en IT nodig?

16915643_s
Vermijdend gedrag?

Systemen worden regelmatig niet gebruikt zoals ze zijn bedoeld en het gevolg is dat ze een risico vormen voor de veiligheid. De kans dat meldingen niet goed geïnterpreteerd of afgehandeld wordt groter naarmate de irritatie en frustratie rond techniek stijgt. Niet alle systemen zijn immers gebruikersvriendelijk.

Als daarnaast meldingen door de beveiliger/receptioniste over niet effectief werken genegeerd wordt, is de kans dat een eigen norm gehanteerd hoe met een bepaalde situatie om wordt gegaan, groot. Dat wil je toch niet? Ieder bepaalt dan voor zich hoe de procedures worden toegepast. Een beveiligingsmaatregel die niet goed wordt toegepast wordt uiteindelijk zelf een risico voor een bedrijf.

Gelukkig wordt binnen de beveiligingsbranche over dit probleem nagedacht. Ik wil graag van je weten over welke onderwerpen van techniek/technische hulpmiddelen jij uitleg wil.

Ik wil je vragen te reageren op deze blog. Dat kan het reactieveld onderaan of door simpelweg een mail met je reactie te sturen naar stephan@qsteps.nl .

Mijn vraag is: wat heeft de beveiliger aan extra kennis op het gebied van beveiligingstechniek en IT nodig? Dat kan een persoonlijke uitdaging zijn, maar ook een uitdaging die je op dit gebied voor je collega ziet.

Wat is jouw top drie van onderwerpen over techniek in de beveiliging die uitgelegd zouden mogen worden.

Deel deze mail met zoveel mogelijk collega’s zodat ik jou en je team kan helpen verder te professionaliseren. Binnenkort volgt een geanonimiseerde samenvatting van de uitkomsten en hoor wat je ik met deze uitkomsten ga doen.

Blijf deze blog volgen, ontwikkel  jezelf en blijf aantrekkelijk voor je werkgever, maar bovenal: ontdek de fun van het leren.

Nog niet ingeschreven voor het ontvangen van deze maandelijkse blog? Inschrijven blog.

Eén reactie

 1. Hoi Stephan dank voor je blog , ik heb je link doorgestuurd naar mn collegae en teamleader operations.

  De 3 dingen die een beveiliger nodig heeft m.b.t. techniek en IT zijn denk ik.

  1 Wat doet een P.I.R. precies?
  2 Wat is de consequentie als ik een bepaald gebied overbrug in het alarmsysteem en als ik dit doe is de beveiliging dan nog voldoende of moeten er andere stappen genomen worden om de beveiliging accuraat te houden?
  3 Hoe kunnen we scherp blijven op cyberaanvallen?

  Ik hoop dat je er wat mee kan.

  Groeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.